Mycket ångest och ingen vila....

Kvällsångest. Fins det något som heter så? Är i alla fall var jag har just nu, och det är ganska jobbigt.
Dagarna går bra, fram till tre fyra så där, sedan sätter det fart och bara blir värre. Har alltid haft det jobbigare på kvällar och nätter, men nu sedan mina stora tjejer åkt på kollo har det slagit ut i fullblomm. Försöker se till att jag har saker att göra, försöker aktivera mig så mycket jag bara kan (har ägnat mååååånga timmar åt att både städa och scrappa, sortera leksaker har vist en lugnande efekt på mig.) men den kommer ändå, börjar i magen och sprider sig uppåt och utåt tills det värker i armar och händer och jag får svårt att andas och se, och då fins det inget alls jag kan göra åt det. "Alla" är bortresta så jag kan inte hälsa på någon kompis eller så heller, tycker det är jobbigt att vara ensam när det är jobbigt. Samtidigt är det detta jag längtat efter, inte ångest men att få vara ensam. Ända sedan Tella dog har jag ju haft mina barn hos mig hela tiden, hade det innan med, men jag hade behövt tid att få läka lite också, tid och utrymme att stanna kvar lite längre i det svåra, man kan inte bearbeta något utan att komma det nära. När choken släpte helt dog min morfar, och sedan en massa andra släktingar, just när jag borde ha tagit tag i mig själv på allvar så fick jag (som så många gånger innan, som alltid) strunta i det och försöka få resten av värden att fungera, har alltid varit den fasta punkten i våran släkt, den som tar hand om allt och alla, har varit så sedan jag var en 5,6 år bara, och det är ju mitt eget fel till stor del, jag har tagit på mig mycket mer än jag kunnat hantera, men skött det snyggt utåt, ingen förstod nog att jag inte mådde bra av det. Mer än mina föräldrar, men de kunde inget göra åt det, och ibland har inte de heller förstått. hm, massa svammel. 
Men nu sitter jag i alla fall här, har två veckor helt utan krav, utan att jag behöver göra något, utan att någon behöver mig och det är jätte läskigt.
När jag är hos min bildterapeft kan jag aldrig komma riktigt ner till det som är riktigt hemskt, inte till själva kärnan i allt det svåra, just för att jag vet att jag måste samla ihop mig, jag måste kunna ta mig hem själv efter en timme, och då barna kommer hem så måste jag kunna ta hand om dem. Nu har jag inte ens de kravet på mig, jag borde ta changsen och försöka njuta, försöka koppla av, men i stället kommer det bara en massa ångest, det fins inge skydd längre ens mot det som är riktigt hemskt.

Och denna längtan, den gör mig galen ibland, den gör riktigt ont, fysiskt ont. Jag saknar min lilltjej något så fruktansvärt, hon skulle ha legat och sovit i sin säng nu, svettig i håret och med bara blöja på i värmen, ibland är bilden ut av henne, känslan ut av henne så väldigt stark, så väldigt nära och värklig. Det ända jag vill är att gå in i sovrummet och titta på henne, se så hon sover ordentligt och inte traslat in föttern i spjälorna, smeka henne över håret och föra bort hår som klibbat fast på hennes kinder. Men det går inte, jag kan inte göra det för hon är inte där, och det spelar ingen roll vad jag än gör för hon kommer aldrig att komma tillbaks.
Ibland, som just nu så förstår jag så väl vad det där aldrig betyder, och det gör ont.


Lite ångest och en massa vila

Ja, det är väl vad jag ägnat mig åt sedan Anna och Saga åkte. Första dagen var jätte jobbig, andra lite bättre, tredje helt ok. Men så i tisdags så ringde de på morgonen, för att Anna var så ledsen och ville åka hem, hon sa att hon bara grät hela tiden och inte ville vara på kollo. Så hämskt det kändes att höra, men vi kom överens om att hon skulle gå och leka med Louise som bor i ett annat hus där, och så skulle vi höras på kvälle och så skulle vi pratas vid i går med, och var allt lika hemstk då skulle morfar åka och hemta dem. Jag var så ledsen då hon ringt, både för att hon var ledsen och inte trivdes, men också för egen skull jag vill ju vara lite själv också, någon endaste gång!
Hade kommit överens med Samantha om att åka till havet, men hon hörde aldrig av sig, jag ringde men det var inge hemma, blev lite besviken och ledsen, och hela kvällen hade jag ångest. Men Anna var lite gladare på kvällen, eller nej, det var hon inte, men hon var inte ledsen, mer sur. Jag sa som det var, att hon gärna får komma hem, men att vi inte kommer hitta på ett jotta här hemma medans Saga är där, och då sa hon att hon kunde väl stanna då då, jag sa att hon inte alls behövde det, men det skulle hon visst, fast hon ville väl gnälla lite över det med.  
I går var jag hos sjukgymnasten, jag tror det är bra, men jag får ont i ryggen och kroppen då jag varit där, andvänder muskler jag inte brukar andvända.  Jenny kom hit sedan, vi satt på balkongen och fikade och pratade rätt länge, var skönt att sitta där, men varmt. Älskar värmen, men gillar inte att svettas så mycket hela tiden, men man kan väl inte få allt, och jag har det mycket helldre så här än en varnlig svens sommar med regn och kyla.
Försökte ringa Anna i går kväll, fick hålla på i tre timmar innan jag fick tag i henne, och då var hon riktigt glad, hon vill inte bada i sjön, men hon har det roligt och har fått många kompisar. Hon längtar hem, men det är ok ändå, nu vill hon stanna på kollot.
Men jag har det jobbigt, kvällarna är fyllda av ångest. Har aldrig kunnat slappna av helt, har aldirg kunnat nå till djupet av allt det som är riktigt svårt, har altid haft tjejerna att tänka på, har inte kunnat bryta ihop då jag måste ta hand om dem. Men nu är inte de här, nu har jag inget sådant skydd längre, och det är skrämmande, vågar inte riktigt tänka på det svåra, vågar inte gå ner i det alls, är rädd för var det slutar.

Dom har åkt!

I dag åkte mina stora tjejer till kollo, vad tomt det blev! Jag har aldrig varit ifrån dem så länge innan, max 4 dygn innan, då jag legat på sjukhus, och nu blir det två veckor! Och så får man inte ringa de två första dagarna, är nog det som är jobbigast, vill ju kolla att allt är ok, att de mår bra och är glada och trivs. De åker med tre kommpisar, så det blir nog jätte bra, men ändå......

Har försökt scrappa lite idag, är cypercrop på scrappiz, och det är ju roligt, dessutom har jag inga tider att passa, inget annat för mig, så jag borde bara njuta, men kan inte riktigt, dels oron över de stora tjejerna, dels denna ångest jag dragits med i några dagar nu.
Det blev inte bättre dag efter skitdagen, det blev två skit dagar till i stället. Den första började ok, med kompisar till barna här, men sedan på eftermidagen belv allt fel, och jag bara grät rästen av kvällen.
Och i går hade jag lovat att bada med barna, men Annas cyken gick sönder och jag lyckades inte laga den, blev så arg först, och sedan ledsen, och barna blev besvikna och arga och allt var bara fel.
Anna grät i går kväll, var jätte ledsen och ville inte åka, men jag lovade henne att hon skulle få åka hem om hon ville, det är ju för att ha roligt de åker dit, klart att de skall hem om det inte käns helt bra.
Nu hoppas jag på en lite bättre dag i morgon.


Ännu en riktig skit dag....

Först och främst, tack alla ni som tittat på min skiss till Tellas gravsten, och tack för alla komentarer!
Tyvärr kan jag inte se e-postadresser om någon skriver det, vet ej varför, så det är lite svårt att svara dirket på en kommentar, men ni skall veta att jag blir både glad och rörd över dem, både dem anga skissen men lite extra från dem som orkar läsa min blogg lite då och då, det käns så skönt att veta att någon "ser" än.
Jag har bestämt mig för att skissen blir bra, och skickade in annsökan i dag.

Igår var en bra dag, en riktigt bra dag, var hos bildterapeftern på morgonen, hon skall vara ledig en månad nu, och det käns faktiskt lite jobbigt, men det kommer ju att gå.
Sedan åkte vi ut till Eva i Oxie, har inte varit där innan, fast de bott där ett år nu. Barna bråkade då vi skulle åka, och sedan viste inte busschauffören vad hållplatserna hette, så det tog lite tid att komma dit, men väl där var allt bra, vi stannade länge, till halv tio på kvällen, och jag var mer glad än ledsen, och det är sällan jag är. Men samtidigt var det så hemskt, aldirg har det känts så tydligt att ett barn saknades, att Tella fattades. De stora barna sprang iväg och lekte i området runt omkring, plockade körsbär och vinbär och hadde fult upp, men Evas yngsta, som är tre månader yngre än Tella, fick ju stanna med oss, och det tyckte hon stundtals var lite tråkigt. Men det skulle ju inte ha varit så, Tella skulle ha varit där, hon skulle också ha plaskat i poolen och de hade bråkat om trehjulingen och allt skulle ha varit helt normalt och varnligt och jag skulle inte ens funderat över hur det hade varit om hon inte funnits, tanken hade inte funnits där. Men nu var det nästan det ända jag kundet tänka på, och det gjorde så fruktansvärt ont.
Men det fungerade då vi var där, det var bra tills vi kom hem, och tills barna somnat.
Idag däremot har varit en riktigt djälvlig dag. Vaknade av att jag hade ångest, bröjade gråta hysteriskt redan då, tappade greppet helt kändes det som, låg bara och grät och grät, Saga låg hos mig och klappade mig på huvudet och ryggen, och grät hon med. Lyckades sammla mig lite, men så brast det igen innan jag ens hunnit gå upp, låg med Anna på min arm en lång stund med, ville bara inte vara med.
Och så tycker jag så synd om dem som måste växa upp med en så ledsen och jobbig mamma som mig.
Försökte tvätta, på lördag åker de till kollo i två veckor, men jag kunde inte se klart för alla tårar som bara rann, får ta det i morgon i stället. Ända gången jag gick ut var när jag postade annsökan om gravstenen, men jag började gråta på väg hem då med, klarar absolut inget alls.
Borde sova, men orkar inte det heller.
Och saknaden värker i hela mig.

Skissen till gravstenen....

40249-29
Vad tror ni? Kan detta blir bra? Jag tänkte en emaljerad platta som ser ut så här, och som sedan fästs i en liggande natur sten, kan det bli fint? Jag hoppas det.

Usch vad jag är trött

borde så klart sova nu, det har varit jobbiga dagar och veckor igen, och imorogn skall jag på en scrapbooking träff och upp tidigt. Min syster kommer hit och passa de stora tjejerna hela dagen, måste städa lite på morgonen tror jag, ser hämskt ut och orkar inte med hennes tjejt också.

Har pratat med barnmorskan som var med då Tella dog, men det skriver jag om en annan dag, har också redigerat de första 127 sidorna jag skrivit och det käns bra nu, fast då var det jobbigt. Bara att läsa det jag själv skrivit var hemskt, men kanske nyttigt?

Har också skrivit en annsökan om att få upprätta en gravsten, har ritat skissen och tror det får bli så här, käns så rätt det nu bara kan göra.

Senare i veckan åker barna på kollo i två veckor, käns både skönt och skrämade, undra hur jag mår då jag får vara ensam så länge?
Förut idag var de i väg på kalas hos Mikaela och Matilda, Matilda följde med hem till oss i några timmar, och liksom i höstas så kändes allt så mycket bättre bara hon var här, jag saknar värkligen henne med, är så glad att vi bröjat träffa henne lite igen.